1

Blog

Zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen plaatsen in uw tuin is een goed alternatief voor zonnepanelen plaatsen op uw dak. Het wordt steeds populairder om zonnepanelen te plaatsen in een tuin in plaats van op een dak. De voornaamste redenen waarom mensen zonnepanalen in hun tuin plaatsen zijn:

  • Gebrek aan ruimte op het dak;
  • Geen vergunning monumentaal pand;
  • De ligging van het dak;
  • Schaduwinval.

Als u met een van deze omstandigheden te maken heeft, is het verstandig om in overweging te nemen om uw zonnepanelen in uw tuin te laten plaatsen. Meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen in uw tuin vindt u in dit artikel.

Tips voor het plaatsen van zonnepanelen in uw tuin

Wanneer u van plan bent zonnepanelen te plaatsen in uw tuin, is het verstandig om dit eerst aan te kaarten bij de Bouw- en Woningtoezicht (BWT) van uw gemeente. Aan het plaatsen van zonnepaneleninstallaties in uw tuin zijn een aantal regels verbonden die de BWT heeft opgesteld. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het bestemmings- en omgevingsplan van uw gemeente. Passen zonnepanelen binnen het bestemmings- en omgevingsplan van de gemeente? Dit kan een factor zijn die invloed kan hebben of u wel of geen zonnepanelen mag plaatsen in uw tuin. Bestemmings- en omgevingsplannen verschillen per gemeente, controleer dit dus voordat u actie onderneemt.

Zonnepanelen plaatsen in uw tuin

Wanneer u op het punt staat zonnepanelen te plaatsen in uw tuin, is het aan te raden om met de volgende dingen rekening te houden. De fundering van uw panelen moet opgewassen zijn tegen extreme weersomstandigheden. Verder moet u zorgen dat de panelen zo min mogelijk in de schaduw van bomen en planten vallen. Dit soort problemen kunt u simpel verhelpen middels het bijhouden van uw tuin. Daarnaast is het aan te raden om diefstalpreventie in overweging te nemen. Zonnepanelen worden namelijk steeds aantrekkelijker voor dieven.

De stroom die u via de panelen in uw tuin opwekt moeten uiteindelijk in uw huis terecht komen. De opgewekte stroom moet via bekabeling door uw tuin naar uw huis. Hoe langer de afstand tussen uw huis en de panelen, hoe meer stroom u verliest door de bekabeling. Installateurs kunnen goed advies geven over het soort bekabeling dat voor u het beste is.